Predstavnici Visoke škole „Banja Luka College“, Ministarstva prosvjete i kulture RS i kompanije Lanaco održali su radni sastanak na kojem je inicirano uvođenje i implementacija Oracle academy programa u Republici Srpskoj.

Oracle Academy je program saradnje kompanije Oracle, BLC-a i Lanaco-a sa obrazovnom i akademskom zajednicom, gdje bi se polaznici obučavali u Java programskim jezicima i Oracle bazama podataka. Članstvo u programu je besplatno i dostupno obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini – Republici Srpskoj. Uključuje i nastavne materijale vezane za učenje programiranja, bazama podataka, softver koji se može koristiti u nastavi kao i besplatne kurseve za nastavnike.

Oracle program bi bio besplatan za učitelje, nastavnike i profesore, dok studenti BLC-a imaju takođe besplatno obrazovanje u programskim jezicima koje nudi kompanija Oracle.

Sastanku su pristustvovali Ministar prosvjete i kultuire RS Dane Malešević, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović, voditelj programa Oracle Academy Darko Jureković, Aleksandar Crnovčić, menadžer sektora za edukaciju ispred kompanije Lanaco kao i profesori BLC-a Nenad Novaković i Nikola Novaković.

Uvodjenje Oracle programa na BLC 2