U petak 24.05. u 18:00 sati u prostorijama Banja Luka College  otvoreno je treće studentsko takmičenje u računovodstvu pod nazivom mini olimpijada “Računovodstvo 2013″. Ovo je jedan od najvećih studentskih događaja iz oblasti provjere  znanja ne samo za BLC nego i za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, jer je učešće u ovom  takmičenju uzelo 13 eminentnih fakulteta / univerziteta iz 5 država, odnosno 19 ekipa, gdje svaka ekipa broji po tri člana. Banja Luka College je na jednom mjestu okupio  mladost i znanje, što je u današnjim uslovima poprilično teško.

Predsjednica Organizacionog odbora  mini olimpijade “Računovodstvo 2013″ doc. dr Milica Lakić, je, zajedno sa predstavnikom generalnog sponzora „Datalab“, gospodinom Nedimom Pašićem, pozdravila sve prisutne, poželila im dobrodošlicu, ugodan boravak i uspješan takmičarski dan. Predsjednica je sa velikim optimizmom u svom obraćanju rekla da se nada da „ćemo svi zajedno učiniti velike napore da u najskorije vrijeme u nazivu takmičenja izbrišemo ono “MINI” i da postanemo prava velika OLIMPIJADA“.

Svim prisutnima se obratio i jedan od članova skupštine osnivača BLC-a doc. dr Nenad Novaković, pozdravio ih, zaželio ugodan boravak na Banja Luka College-u, te puno znanja i uspjeha u takmičarskom dijelu. Otvaranju mini olimpijade „Računovodstvo 2013“ prisustvovala je i mr Biljana Vojvodić, zamjenik ministra u Ministarstvu za nauku i tehnologiju. Ona je naglasila da sa ovim događajem, koji već prerasta u tradiciju, BLC može da bude ponosan, „jer ovim takmičenjem afirmiše se znanje iz oblasti računovodstva, nagrađuju i promovišu najbolji studenti“, a zatim je proglasila takmičenje otvorenim riječima: Međunarodno takmičenje “Računovodstvo 2013” je otvoreno, i možemo samo naglasiti da su svi koji su se prijavili već pobjednici.“

Subota, 25.05. ponovo je bio u znaku mladosti, jer su se na Banja Luka College-u okupili mladi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, da na jednom mjestu prezentuju svoje znanje iz oblasti računovodstva. Iako je mini olimpijada „Računovodstvo 2013“ takmičenje u znanju, dan je bio u sportskom duhu – svi takmičari su se trudili da na što bolji način prezentuju svoje znanje, i da baš oni budu pobjednici prve mini olimpijade, a njihovi mentori su glasno navijali. Na „terenu“ su bile i sudije, članovi komisije, koji su na kraju imali veoma težak zadatak – odlučiti ko je pobjednik. Komisija je odlučila da pobjednik mini olimpijade „Računovodstvo 2013“ bude ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – odjel za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“, drugo mjesto zasluženo su osvojili članovi tima koji je predstavljao Univerzitet Sveti Kiril i Metodije – Ekonomski fakultet iz Skoplja, a treće mjesto osvojili su članovi tima koji su predstavljali Fakultet organizacionih nauka iz Beograda. Pojedinci u pojedinačnoj konkurenciji bili su Nensi Veljanovski (prvo mjesto) sa sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – odjel za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“, Mite Atanasov (drugo mjesto) sa Univerziteta Sveti Kiril i Metodije – Ekonomski fakultet iz Skoplja, a treće mjesto podijelilo je šest takmičara, jer su svi osvojili po 45 bodova.

Trećeplasirani su:

  1. Branka Đajić – Banja Luka College
  2. Ognjen Ašković – Univerzitet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka, Beograd
  3. Mirza Kasum – Univerzitet u Sarajevu, Ekonomski fakultet Sarajevo
  4. Nikola Zornić- Univerzitet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka, Beograd
  5. Vladana Katanić – Slobomir P Univerzitet, Fakultet za ekonomiju i menadžment i poreska akademija Slobomir, Bijeljina
  6. Sonja Gavrić – Slobomir P Univerzitet, Fakultet za ekonomiju i menadžment i poreska akademija Slobomir, Bijeljina

Organizacioni odbor, kao ni generalni sponzor nije htio da proglasi samo jednog takmičara kao trećeplasiranog, a to je direktan dokazi da olimpijada ne bi bila tako uspješna bez dobrog organizatora i sponzora koji su obezbijedili nagrade, hranu i osvježenje za takmičare. Organizator je obezbjedio za  tri prvoplasirane ekipe produženi vikend na Vlašiću, a za prva dva mjesta lap-topove, a za treće plasirane priskočio im je u pomoć izvršni direktor Datalab Andrej Mertelj i rekao da svi studenti koji imaju isti broj bodova za treće mjesto, njih šest, zajedno sa dva prvoplasirana takmičara, nagrađuju se jedrenjem na takmičarskim jedrilicama 4 dana u periodu od 29.09.-05.10. 2013. godine,  iz Biograda ka Kornatskim ostrvima.

Sve navedeno ukazuje da je ovaj dan bio više nego uspješan, od druženja, publikacije nastavnog predmeta računovodstva, promocije časopisa “Aktuelnosti”, prigodnih nagrada, jer je ovo uspjeh svih skupa. Ovaj događaj govori o kvalitetu svih studenata i kvalitetu ustanove iz koje su takmičari došli.

Ovih dana je BLC na pravi način promovisao studentsku populaciju, znanje, ustanovu, Banja Luku, svoju zemlju i visoko obrazovanje u Republici Srpskoj.