Studenti i zaposleni na BLC prisustvovali i podržali rad konferencije koja se održala u četvrtak, 19.02.2015. na Visokoj školi za informacione tehnologije. Faks-up 2015 konferencija namijenjena promociji start-up kulture studentima i srednjoškolcima. Konferencija je izazvala veliki interes, posebno među studentima tako da se zbog povećanog broja učesnika događaj simultano prenosio i u susjednoj učionici.

Uvodne riječi održali su dekan VSITE-a dr.sc. Milorad Nikitović, Ankica Paun Jarallah direktorica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Irena Petrušić iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje i Antonia Mršić iz Ministarstva trgovine i obrta.
Konferencija se sastojala od tri tematska panela u trajanju od jednog školskog sata.

Prvi panel pod nazivom “Izlazak iz garaže” predstavio je podršku koju poslovni inkubatori mogu pružiti novim poslodavcima. Tihana Marelja je objasnila koncept Zagrebačkog inkubatora preduzetništvo te pozvala prisutne da se prijave s novim kreativnim projektima. Podsticajno okruženje u ZIP-u i tromjesečni rad s mentorima te kontakti s vanjskim investitorima i medijima koji se mogu postići kroz ovaj program mogu značajno pomoći u oživljavanju preduzetničke ideje. Tehnološki park i novoosnovana Razvojna agencija grada Zagreba pružaju podršku preduzetnicima kroz brojne programe i aktivnosti, istaknula je u svojoj prezentaciji Tamara Didak. Tema zaštite intelektualnog vlasništva kod startup projekata izazvala je veliki interes učesnika. Tanja Milović iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo prezentovala je osnovne koncepte. Softver u EU ne može biti predmet patenta (za razliku od SAD), ali se može zašititi kao autorsko dijelo i shodno tome licencirati. Zaštita pečata (logo) je također predstavljena kao interesantna i ne (pre)skupa opcija za nove firme.

Drugi panel je razmatrao mogućnosti finansiranja novih projekata. Predsjednik udruženja CRANE Mihovil Barančić objasnio je kako i zašto postići saradnju s poslovnim anđelima te šta privatni investitori očekuju od kandidata za finansiranje. Crowdfunding kampanje kao novi način prikupljanja sredstava i predstavljanja budućim kupcima trenutno su vrlo aktuelne što nam je prezentovao Tomislav Kotnik, glavni urednik VIDI časopisa. Problem dvostrukog oporezivanja sa SAD-om nije spriječio neke uspješne kampanje i kod nas. Monika Šućur iz HAMAG/BICRO agencije predstavila je programe Razum i Icro i mogućnosti dobijanja bespovratnih sredstava te mikrokredita. Naglašene su trenutno slabo korištene mogućnosti korištenja sredstava iz EU konkursa.

Kao uvod u treći panel Dragan Petric iz BUG-a i Bojan Mušćet iz Hrvatskog Telekoma prezentovali su i primili početne prijave za Bug Idea Knockout, takmičenje startup-ova s glavnom nagradom, putem u Las Vegas na CES 2016 sajam. U panelu su učestvovali Luka Abrus iz Pet minuta, Tomislav Car iz Infinuma i Marko Linke, Repsly. Svojim pričama o prvim danima i konačnom uspjehu nastojali su inspirisati buduće mlade preduzetnike. Složili su se da je osnovno uzeti u obzir zahtjeve tržišta i kreirati proizvod koji se može plasirati. Kad bi danas ponovo počinjali više pažnje bi posvetili ispitivanju tržišta prije nego što krenu s razvojem. Hrvatsko tržište je relativno malo i ima posebna pravila tako da bi novi projekti u startu trebali biti koncentrisani i na korisnike u inostranstvu. Savjetovali su novim preduzetnicima da se ne boje neuspjeha jer su promjene i neuspjeli pokušaji dio startup putovanja, a trud se na kraju ipak isplati.

Galerija

GALERIJA