U organizaciji Centra za edukaciju Pro Educa i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske u Banjaluci je održan Poslovni forum “ Porodične firme- stub razvoja ekonomije RS”.

Oko 200 učesnika slušalo je predavanja vrhunskih stručnjaka iz oblasti porodičnih firmi, korporativnog upravljanja, menadžmenta, finansija, komunikacija.

Na otvaranju Poslovnog foruma o porodičnim firmama predstavljeni su rezultati istraživanja o porodičnim firmama u Republici Srpskoj koje je krajem prošle i početkom ove godine uradila agencija Prime Communications na uzorku od 208 porodičnih firmi u Republici Srpskoj.

Leonardo Peklar međunarodni stručnjak za korporativno upravljanje govorio je o najvećim izazovima koji stoje pred porodičnim firmama i o značaju koji imaju u ekonomiji najrazvijenih zemalja. Peklar je naglasio da je neophodno animirati mlade generacije kako bi upravljanje porodičnim firmama shvatili kao najveći izazov u karijeri, a ne posao u javnoj upravi.

Bojan Radun, izvršni direktor kompanije “Nectar” oduševio je učesnike svojim jednostavnim, lako razumljivim i vrlo korisnim preporukama za vlasnike porodičnih kompanija. Poručio je da je osnovni zadatak države da privatno preduzetništvo i osnivanje privatnih kompanija učini društveno poželjnim, a vlasnicima porodičnih firmi da se dodatno usavršavaju kako bi i njihovi nasljednici radili i nastavili njihov posao.

Dr Andrej Grubišić, finansijski savjetnik razbio je famu oko stvarne i vrijednosti imovine koju emotivno procijenjuju vlasnici porodičnih kompanija koji se odluče na prodaju svog preduzeća. Grubišić je svima koji razmišljaju o prodaji svog biznisa preporučio da se odluče za dokapitalizaciju jer je taj model ne samo dugoročno povoljan za porodicu, već i šalje poruku investitorima kako porodica i dalje želi da bude uključena u rad i razvoj svoje kompanije.

U panel diskusiji o ključnim izazovima pred porodičnim firmama u Republici Srpskoj i regionu, panelisti Bojan Radun i Andrej Grubišić pod vođstvom moderatora Leonarda Peklara iznijeli su mnogo korisnih i lako primjenjivih savjeta, a učesnici su svojim pitanjima doprinjeli atmosferi dijaloga o važnim pitanjima.

Nakon ručka, predavači a ni učesnici nisu očekivali stand-up komičara Peđu Bajovića koji je svojim nastupom nasmijao sve u sali.

Mr Natalija Pekić, EU ambasador ženskog preduzetništva objasnila je zašto je neophodno razdvojiti vlasništvo od upravljanja, te kada i zašto angažovati neporodične menadžere da preuzmu upravljanje kompanijom. Pekićeva je poručila učesnicima da je za razvoj i rast njihovog biznisa važan trenutak spoznanje i prihvaćanja ograničenih menadžerskih sposobnosti vlasnika i angažovanje vanjskih stručnjaka.

Mr Robert Ličen, dobitnik brojnih nagrada za krizni menadžment u svom je predavanju sa učesnicima podijelio male tajne dobrih menadžera. Pojasnio je da je najgore što jedan menadžer u trenutku krize može da uradi je da ne uradi ništa. Svaka kriza je prilika koju treba iskoristiti, poruka je njegovog predavanja.

U drugoj panel diskusiji kojom je moderirao Dragan Močević, panelisti Milan Božić, direktor Banjalučke berze, Darko Lakić, direktor PREF-a RS, dr Bora Miljanović, izvršni direktor kompanije Represent System, te Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT raspravljali su o tome šta država može da učini za porodične firme. Zaključak je da država treba stvori povoljan ambijent i stimuliše izlazak na tržište kapitala za privatna preduzeća, te da prestane da se miješa u imenovanja članova Upravnih i Nadzornih odbora javnih preduzeća.

Panel diskusijom završen je Prvi poslovni forum o porodičnim firmama u Republici Srpskoj. Projekat se nastavlja organizacijom okruglog stola na temu porodičnih firmi početkom juna u Banjaluci.

Pokrovitelj Poslovnog foruma je bio predsjednik Republike Srpske.