Grafički dizajn i vizuelne komunikacije

Četverogodišnji studij

Studijski program Grafički dizajn i vizuelne komunikacije namijenjen je onima koji žele da svoja interesovanja za ovaj dio primijenjene umjetnosti, kao i za svoju kreativnost i talenat, pretoče  u vizuelne forme koje će u isto vrijeme imati umjetničku vrijednost ali i primjenu u samoj praksi.

Ovaj studijski program oslanja  se, kako na savremene  tehnologije, tako i na tradicionalna  znanja  iz oblasti umjetnosti. Kombinacija poznavanja vizuelne kulture i neophodnih softverskih paketa stvara stručnjake koji će u potpunosti odgovarati izazovima savremenog dizajna.

Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, spadaju u osnovni softver koji se izučava tokom studija i primjenjuje kroz mnoštvo vježbi na realnim primjerima iz prakse u grafičkom ateljeu BLC-a. Osim toga, studenti  će tokom studija biti upoznati  i sa programima  kao što su FontLab, Studio5, 3dsMax, Adobe Premier, After Effects i drugi. Po završetku osnovnih studija studentima nije neophodna dodatna obuka iz bilo koje oblasti, jer već raspolažu svim potrebnim vještinama i znanjima.

Na ovom programu naučićete  sve o dizajnu štampanog promotivnog materijala, plakata, bilborda, poslovne galanterije, ambalaže, zatim  o  dizajnu  aplikacija za  tekstil, pripremi  za  štampu, dizajnu korporativnog identiteta,  prelomu  knjiga i brošura, grafičkoj opremi za knjige. Bićete osposobljeni  da pravite sve ono što čini imidž jedne  firme, tj. njen korporativni identitet  (izrada logotipa, knjiga standarda,  dizajn kompletnog promotivnog materijala, kao što su brošure, plakati, pamfleti, katalozi, flajeri). Naučićete kako se stvara, kreira i održava jedan brend.

Ambalaža prodaje  proizvod. Grafičko oblikovanje  ambalaže  spada  u najzahtjevniji i najbitniji dio procesa dizajna ambalaže. Na ovom programu  ovladaćete  svim detaljima vezanim za dizajn ambalaže, bilo da je riječ o kartonskoj ili PVC ambalaži, prehrambenim ili drugim proizvodima široke potrošnje.

Sigurno ste u gradu  primijetili zanimljive bilborde  i najbolje  od njih upamtili. Bilbordi su već decenijama poznati u svijetu kao kvalitetan i jako unosan vid reklamiranja. Postavljeni su na vidljivim pozicijama i velikog su formata. Ne možemo zamisliti velike gradove bez velikih bilborda. Postanite i Vi stručnjak za dizajn bilborda i obezbijedite dobro plaćen posao.

Mi na BLC-u uvodimo vas u svijet grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija na strateški planiran, usmjeren i stručan način. Osnovna metodologija rada zasnovana je na  akademskom obrazovanju kroz  predmete vezane za umjetnost i stručnom obrazovanju kroz predmete vezane za korištenje savremenih tehnologija i alata.

Pohađanjem kolegija iz crtanja i slikarstva, dizajna, grafike i fotografije vaši temelji za ulazak u svijet grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija dobijaju novu dimenziju. Stručnim pristupom rasplamsavamo vašu želju za učenjem i napredovanjem, širimo vaša znanja iz oblasti primjene popluarnih tehnologija koje materijalizuju vaše ideje i daju krila vašim kreacijama.

Nudimo vam mogućnost da stvaralački djelujete i dajemo okvir da pokažete umjeće na izložbama vaših radova koje organizujemo za vas. Nudimo vam mogućnost da pokažete spretnost i znanje u grafičkom i tehničkom uređenju College magazina koji izdaje naš fakultet. Nudimo vam mogućnost da mjerite boju i njenu reprodukciju spektrofotometriskim mjernim uređajima najnovije generacije bilo da se radi o kalibraciji monitora ili kontroli boja u štampanoj reprodukciji. Učimo vas vještinama i dajemo vam  kompetenciju za bavljenje  grafičkim dizajnom i vizuelnim komunikacijama.

Po završetku studija svršeni studenti biće sposobni da odgovore zahtjevima  dizajnerskog rada i stvaralaštva, za rad u izdavačkoj i štamparskoj djelatnosti, medijima, industriji i drugim zahtjevima koji ih čekaju u profesionalnoj praksi. Savladavanjem ovog studijskog programa student je osposobljen da radi na poslovima grafičkog dizajnera, kao i na poslovima koje obavlja web dizajner, dizajner štampe i drugih medija, dizajner identiteta i brendiranja, dizajner plakata i bilborda, samostalni dizajner, marketing menadžer.

Nakon završenog četverogodišnjeg studija student stiče zvanje  Diplomirani grafički dizajner– 240 ECTS bodova.

Završetkom osnovnih akademskih studija na programu Grafički dizajn i vizuelne komunikacije studenti imaju mogućnost da nastave studije na diplomskim akademskim studijama drugog stepena- master studije bilo gdje u BiH i inostranstvu.