Banja Luku i BLC posjetili su studenti iz SAD-a, koji su u organizaciji nevladine organizacije “GLOBAL YOUTH CONNECT” iz New Yorka dosli u Bosnu i Hercegovinu kao ambasadori dobre volje.Prilikom boravka na BLC-u studenti iz SAD-a su razgovarali sa   predstavnicima studentske organizacije BLC-a.

Naše američke kolege najviše je interesovala reforma visokog obrazovanja i evropski sistem obrazovanja koji se primjenjuje na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Kroz otvoren i kompetentan dijalog jasno se ukazala paralela   između američkog i evropskog sistema obrazovanja, ali je naglašeno i mnoštvo zajedničkih karekteristika u obrazovnim sistemima, gdje se uvidjelo mnostvo zajedničkih crta, karakteristika zakonitosti.

Zahvaljujući toplom, srdačnom i iskrenom prijemu na BLC-u američke kolege su izrazile želju za daljom saradnjom i eventualnom razmjenom studenata, učila i nastavnih planova, kao i da ponovo dođu na ovaj fakultet i posjete našu zemlju.

Prilikom boravka na BLC-u studente iz SAD-a je primio prof. dr Željko Mirjanić, dekan Fakulteta koji je goste u prijatnom i korisnom razgovoru upoznao sa željama, mogućnostima i htijenjima da ovaj fakultet postane ozbiljna, profesionalna i referentna visokoškolska obrazovna ustanova na Jugoistoku Evrope. Dekan Mirjanić je izrazio želju da se ova studentska saradnja između studenata iz SAD-a i BLC-a nastavi i sadržajno obogati.

Studenti iz SAD-a su pored Fakulteta BLC posjetili opstine Sanski Most, Srebrenicu i Sarajevo.