Studentkinje BLC-a Tatjana Malić, Zorana Kovačević i Dajana Radujković učestvovale su na ovogodišnjoj školi demokratije u organizaciji njemačke Fondacije Friedrich Ebert.

FES je već dvanaest godina aktivna u Banja Luci, Centar za međunarodne odnose Banja Luka i Centar za međunarodne studije iz Zagreba tradicionalno organizuju Školu demokratije u Banja Luci za studente iz Banja Luke, Tuzle, Zagreba i Podgorice. Ovogodišnja, četrnaesta po redu, Škola demokratije održana je u Banjoj Luci u periodu od 19. do 22. oktobra 2015. u hotelu “Bosna” i pohađalo ju je tridesetak polaznika.

Polaznici su imali priliku slušati poznate profesore iz Zagreba, Beograda, Banja Luke i Tuzle o različitim temama iz oblasti političkih i ekonomskih nauka, komunikologije i sociologije.

Raspravljalo se o pitanjima etničkog, državnog i evropskog identiteta, autoritarnoj političkoj kulturi, političkom sistemu BiH, aktuelnoj izbjegličkoj krizi, slobodi medija, ulozi žena u političkom životu zemalja regije, regionalnoj saradnji na prostoru Jugoistočne Europe, a samostalno su organizovali radionicu o Evropskoj uniji i njenim vrijednostima.

Cilj ove škole je okupiti mlade ljude sa prostora Zapadnog Balkana kako bi produbili i stekli nova znanja u ovim oblastima, i kako bi se dao doprinos razbijanju stereotipa i predrasuda koji su prisutni na ovim prostorima a ono što je veoma bitno za ovaj skup je i druženje studenata iz različitih sredina koji do sada nisu imali prilike da borave u Banjoj Luci. Sudeći po njihovim impresijama student iz drugih država su puni pozitivnih utisaka o Banjoj Luci izražavajući želju da ponovo dođu.