Dragi moji studenti,

Najbolji ste! Ponosan sam na sve vas koje ovih dana vidim, čujem i pratim na predavanjima preko, kako se pokazalo, odlične Microsoft Teams platforme. Da je bilo normalno stanje mnoge od Vas ne bih uočio zbog  naših svakodnevnih obaveza u ubrzanom svijetu u kojem živimo. Sada kada svi imamo više vremena za sebe, ali i za druge, i ja mnogo toga bolje zapažam. Vidim i osjećam vašu ozbiljnost, posvećenost i želju da učite i da BLC ostane uspješna „porodica“ u ovom okeanu bezidejnosti, apatije, neznanja, nerazumijevanja i bezosjećajnosti za čovjeka do sebe.

 Ako je ova pandemija, nesumnjivo zlo, ona nas je sve primorala na nešto što je samo mjesec dana ranije bilo nepojmljivo. Treba da budemo bolji ljudi i da shvatamo da samo našim radom i znanjem možemo sve nedaće da prevaziđemo. Molim Vas da budete i ubuduće, kao i dosada, najbolji u regionu. Sada kada smo se svi navikli na novi način rada i održavanja nastave, na domaće zadatke, na redovne termine naših predavanja i, na „špijuniranje“ ukućana dok traje čas, šta mi to radimo, slušamo i šta pitamo i koga, na našu obavezu da smo ispred računara u redovno vrijeme održavanja nastave. Dok druge naše i, vaše, kolege čekaju i gledaju šta mi to radimo.?! Čekaju, a mi radimo. Radimo i to veoma uspješno, korisno, a čak pomalo i zabavno za sve nas.

Molim vas, iskoristite ovo vrijeme da učite, da nešto vrijedno čitate, da se spremate za vrijeme koje dolazi poslije ove pandemije, koje mora doći. Vaš BLC radi, a i dežuramo zbog Vas. Zovite ili dođite za sve što Vam treba. Biblioteka BLC-a Vam je na usluzi. Koristite sve ono što Vam je dostupno, više nego bilo koje druge trošače Vašeg vremena. Ispita će biti, održaće se i ispitni rokovi, a o svemu mi ćemo Vas na vrijeme obavijestiti . Za to vrijeme komunicirajte međusobno, čujte se, pomozite nekome, kome je to potrebno u Vašem okruženju, kupite hljeb i mlijeko vašoj učiteljici, nastavnici, profesorici, komšinici  u penziji, učite, čitajte i spremajte za budućnost koja dolazi nakon pandemije.

Vaše obaveze izvršavajte savjesno prema sebi, porodici, prijateljima i BLC-u. Ako imate bilo kakvih pitanja, problema, nepoznanica, tu smo, kao i do sada, da Vas saslušamo i da ih riješimo. Očuvajte zdrav i vedar duh, čuvajte porodice i idemo zajedno svi naprijed. Ovu krizu ćemo, kao i sve dosadašnje, prebroditi i bićemo jači i stameniji, sigurno i bolji ljudi. A sve to možemo samo udruženi, i sa BLC-om kao Vašom drugom porodicom.

Zaista sam ponosan na Vas, sve Vas volim i ovo je mala epizoda koja će nas samo ojačati i pokazati kako možemo da budemo i drugačiji i bolji.

Prof. dr Nenad Novaković