POČELA REALIZACIJA PROTOKOLA O POSLOVNOM PARTNERSTVU

GRUPACIJE ICZ SLOVAČKA I BLC-a

Jedan od najznačajnijih zahtjeva koji je bolonjski i proces akreditovanja postavio pred visokoškolske ustanove je stvaranje čvrstih veza izmedu visokih škola i institucija izvan obrazovnog procesa. Ovim načinom se postiže da studenti još u toku studija steknu određene vještine koje su im neophodne za obavljanje poslova za koje se obrazuju.

Odgovarajući ovom zahtjevu,  BLC je potpisao protokol o poslovnom partnerstvu sa grupom ICZ Slovačka. Ova grupacija, u srenjoevropskom regionu, spada među vodeće firme koje u ponudi imaju integrisana  softverska i mrežna rješenja u oblasti  javne uprave, finansijskog sektora, zdravstva, proizvodnje, distribucije i usluga.

Ispred ICZ Slovačka prezentaciji su prisustvovali Martin Terkovič, ing, generalni direktor i Roman Hlubina, direktor prodaje, a ispred ICZ BH Dorota Gojakovičova, generalni direktor i Darija Stojaković, direktor prodaje.

Na prezentaciji su predstavljene mogućnosti uključivanja BLC-a u izradu zajedničkih projekata sa ovom renomiranom grupacijom i iPoint, portal za elektronske usluge  grada.

Pored studenata i profesora BLC-a, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Administrativne službe grada Banja Luka, Distrikta Brčko, Zavoda za statistiku RS i banjalučkih firmi koje se bave informatičkom djelatnošću.

U razgovoru predstavnika grupacije ICZ Slovačka i menadžmenta BLC-a napravljen je plan realizacije, već potpisanog, protokola o poslovnom partnerstvu. Dogovoreno je da ICZ i BLC odrede operativne timove koji će zajednički raditi na realizaciji ovog protokola. Prvi radni sastanak ovih timova održaće se u Slovačkoj. Planirano je da zajednički radimo na realizaciji portala iPoint u Banja Luci i drugim gradovima RS i uspostavljanju sistema učenja na daljinu koji bi bio uspostavljen na BLC-u, a služio bi kao pokazni sistem i za druge fakultete. Predviđeno je gostovanje stručnjaka iz Slovačke koji bi držali predavanja na BLC-u, kao i mogućnost studentske prakse u Slovačkoj.