Samozaposleno 28 ljudi u okviru projekta „Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi“ Danas su u Ribniku u prisustvo članova Projektnog tima, službenika opštine Ribnik, korisnika sa područja opštine Ribnik koji su učestvovali u „Karti za zapošljavanje u poljoprivredi“ i predstavnika medija predstavljeni rezultati projekta. Projekat je svima njima omogućio učestvovanje u programu obuke za proizvodnju lana, heljde, raži, spelte i prosa kao i dodjelu novčanih sredstva u iznosu od 4. 050, 00 KM kao poticaj za uspostavljanje vlastite proizvodnje na 1 hektaru zemljišta, uz garantovan otkup, čime su postali samozaposleni.

Lokalno partnerstvo Petrovac jedno je od 15 lokalnih partnerstava uspostavljenih u državi u sklopu projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg Evropska unija (EU) finansira sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a koji za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000, te zapošljavanje najmanje 620 nezaposlenih osoba.

Korisnici aktivnosti Partnerstva,koje EU finasira sa 180.000 eura, su nezaposlene osobe,uključujući žene, mlade, povratnike, dugoročno nezaposlene, nezaposlene bez kvalifikacija i poljoprivrednike čija su imanja stradala u poplavama 2014. godine,iz opština/općina Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik. Svi korisnici su izabrani putem javnog poziva.

28 korisnika aktivnosti Partnerstva koji su pokrenuli vlastitu proizvodnju alternativnih žitarica i preregistrovali svoja gazdinstva iz nekomercijalnih u komercijalna, te registrovali obrte, su uključeni u proizvodni lanac vrijednosti i očekuje se da će za potrebe prerađivačke industrije proizvoditi oko 25 tona žitarica godišnje. Uz Opštinu Petrovac, koja je vođa aktivnosti Partnerstva, članovi Partnerstva su općine/opštine Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik, te Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, Banja Luka College, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, Poljoprivredna zadruga Klekovača,Žitoprodukt 2012 d.o.o. i Udruženje GEA.

Projekat Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini dio je EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji EU finasira sa 19 miliona eura u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda u BiH.