POZIV ZA SVRŠENE SREDNJOŠKOLCE I DRUGE ZAINTERESOVANE ZA UPIS STUDIJA

 BANJALUKA, 18. MAJ /SRNA/ – Načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture republike Srpske /RS/ Biljana Vojvodić pozvala je danas mlade, koji žele da studiraju u RS, da upisuju licencirane studijske programe na četiri javne i 13 privatnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj.

Ističući da se ovih dana u javnosti promovišu studijski programi i koji nisu licencirani, Vojvodićeva je pozvala svršene srednjoškolce da provjere spisak licenciranih studijskih programa na internet portalu Vlade RS: www.vladars.net – Stranica Ministarstva prosvjete i kulture RS ili na brojeve telefona 051 338 831, 051 338 456.

Licence za rad ima 30 studijskih programa na Univerzitetu u Istočnom sarajevu , 53 studijska programa na Univerzitetu u Banjaluci, četiri studijska programa na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru, te jedan studijski program na Visokoj školi hotelijerstva i turizma u Trebinju.
Među privatnim visokoškolskim ustanovama licencirano je osam studijskih programa na “Slobomir P” Univerzitetu u Bijeljini i Doboju, šest studijskih programa na Univerzitetu za poslovni inžinjering i menadžment u Banjaluci, devet studijskih programa na Univerzitetu “Sinergija” u Bijeljini, te 15 studijskih programa na Panevropskom univerzitetu „Apeiron“ u Banjaluci.

Licencirano je šest studijskih programa na “Univerzitetu za poslovne studije” u Banjaluci, Bijeljini i Lukavici, 15 studijskih programa na “Nezavisnom univerzitetu” u Banjaluci, tri studijska programa na Visokoj školi komunikološki koledž „Kapa fi“ u Banjaluci, pet studijskih programa Visokoj školi za informatiku i menadžment „Cim janjoš“ u Prijedoru, tri studijska programa Visoke škole „Primus“ iz Gradiške,pet studijskih programa Visoke škole “Banjaluka koledž” u Banjaluci, pet studijskih programa Visoke škole za uslužni biznis u Sokocu, jadan studijski program na visokoj školi “Prometej“ u Banjaluci i dva studijska programa na Visokoj školi “Koledž zdravstvene njege” u Bijeljini.

Vojvodićeva je istakla da se u proceduri licenciranja još nalazi određeni broj studijskih programa, te će javnost o tome biti blagovremeno obavještena.
Ona je dodala da su neki od uslova za licenciranje prostorija u vlasništvu visokoškolskih ustanova, adekvatan broju nastavnog kadra, koncepciji samog studijskog programa i podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS predhodnih godina poništilo neke od diploma stečenih na pojedinim visokoškolskim ustanovama.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, do sad je oko 40 odsto svršenih srednjoškolaca iz Srpske nastavljalo školovanje u RS.

Ove godine srednju školu u RS završilo je 15.164 učenika.