Početkom travnja 2019. godine Europska komisija pokrenula je Youth4Regions natječaj. Youth4Regions je program koji pruža podršku studentima novinarstva i mladim novinarima u istraživanju aktivnosti Europske unije u njihovoj regiji. Program uključuje razne edukacije na temu novinarstva i regionalne politike EU; suradnju sa stručnjacima novinarstva; mogućnost sudjelovanja na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu; posjetu ustanovama EU koje se bave medijima i novinarskim temama; mogućnost sudjelovanja u posjetama novinarskog tima Europske komisije zemljama članicama EU i drugo. Natječaj traži mlade novinare koji pokazuje interes za regionalnu politiku EU i imaju prethodno novinarsko iskustvo (formalno ili praktično). Na natječaj se mogu prijaviti mladi novinari (uključujući studente novinarstva, novinare sa završenim studijem novinarstva koji imaju do 2 godine radnog staža i novinare koji su diplomirali u protekle 2 godine), starosti 18 – 30 godina, iz zemalja članica EU i susjednih zemalja. 

Prijave se vrše online podnošenjem kratkog članka (400 – 1000 riječi) ili kratkog videozapisa (2 – 3 minute) na temu projekta sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj ili Kohezijskog fonda. Članak ili video moraju biti originalni, odnosno ne smiju biti prethodno objavljeni.

Budući da Youth4Regions natječaj uključuje i projekte sufinancirane u okviru programa Interreg, ovom prilikom želimo vas informirati o projektima koji se provode u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. i koji mogu biti tema za članak ili video novinarima iz vaše ustanove. U nastavku ću ukratko predstaviti Program.

Cilj Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. je jačanje društvene, ekonomske i teritorijalne kohezije prekograničnog područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje uključuje 12 županija u Hrvatskoj, Brčko distrikt i 109 općina u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori, provedbom prekograničnih projekata u okviru četiri prioritetne osi: 

1.       Poboljšanje kvalitete usluga javnog zdravstva i socijalne skrbi.

2.       Zaštita okoliša i bioraznolikosti, poboljšanje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske učinkovitosti.

3.       Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

4.       Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području.

Ukupan proračun Programa iznosi više od 67 mil. EUR za sedmogodišnje razdoblje 2014.-2020. U okviru Prvog poziva ugovorena su 24 projekta, a u tijeku je ugovaranje projekata Drugog poziva u okviru čega očekujemo nove i inovativne projekte koji doprinose razvoju prekograničnog područja. Više informacija o projektima možete saznati ovdje. Više informacija o Programu možete saznati ovdje. Također, veliki broj projekata je izradio zasebne web stranice i profile na društvenim mrežama te po vašem interesu možemo dostaviti poveznice.

Vratimo se na natječaj. Pobjednici natječaja bit će pozvani u Bruxellesod 6. do 11. listopada 2019godine, gdje je planiran program edukacije o novinarstvu i odnosima EU, suradnje s novinarima i umrežavanja s predstavnicima ustanova EU, europskih medija i drugih novinara. Troškove putovanja i smještaja snosi Europska komisija. Po završetku programa, sudionici će postati dio panoeuropske mreže novinara specijaliziranih za EU odnose – Youth4Regions Alumni.

Rok za prijavu je 15. srpanj 2019. godine. Rezultati će biti objavljeni 9. kolovoza. Dodatne informacije, uključujući iskustva sudionika prethodnih natječaja dostupna su na web stranici Youth4Regions programa.