BANJALUKA, 29. FEBRUARA /SRNA/ – Visoka škola „BLC Banjaluka koledž“ Banjaluka zvanično je danas Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj /HEAA/ predala prijavu za akreditaciju pet studijskih programa na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ovo je druga po redu prijava za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, a u Agenciji u naredna dva mjeseca očekuju još tri ili četiri prijave, kako bi do kraja godine bila izdata i prva rješenja o akreditaciji.

„Poseban segment važnosti procesa akreditacije odnosi se na međunarodno prepoznavanje i priznavanje visokog obrazovanja Republike Srpske u evropskom prostoru visokog obrazovanja“, rekla je rukovodilac odjeljenja za obezbjeđenje kvaliteta i međunarodnu saradnju u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Duška Radmanović.

Profesor na „BLC koledžu“ Svetlana Dušanić Gačić rekla je da sam početak akreditacije visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj predstavlja potvrdu dobrog rada sa studentima.

„Poručujem i drugim visokoškolskim ustanovama da priprema za proces akreditacije nije veliki niti težak posao, te da je samo potrebno da se na papir poreda sve ono što se svakodnevno radi“, istakla je Dušanić.

Akreditacija neke visokoškolske ustanove predstavlja potvrdu osiguranja kvaliteta na toj visokoškolskoj ustanovi i predviđena je Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske kao i Bolonjskom deklaracijom koju je BiH potpisala 2003. godine.

Proces akreditovanja u Republici Srpskoj trebao da traje oko šest mjeseci, a akreditacija bi trebalo da se izdaje na period od tri do pet godina..